VK_hagebilde

Gjør din hage sommerklar

By
Del sosialt

Sommeren er rett rundt hjørnet, det er nå grunnlaget for en fin hage legges. Vi i Vaktmesterkompaniet er levende opptatt av at alle der ute som har en hage, vet å ta vare på den. I den forbindelse har vi samlet en rekke gode tips for hvordan du klargjør hagen din for sommeren. Begynn gjerne allerede i dag slik at du sikrer deg et godt resultat!

Beskjæring av trær

For at frukttrærne dine skal gi deg frukt år etter år, er det viktig at du gir dem den omsorgen de fortjener. Det er viktig å skille på trær som er nye og trær som har vokst seg ut av proporsjoner. Når man skal beskjære et nytt tre er det viktig at du tenker form fra første stund. Beskjæring av nye trær bør skje over flere år slik at du tar litt etter litt, på den måten blir resultatet best. Dette er arbeid som vanligvis gjøres i januar til mars, i verste fall kan man ta noe etter St. Hans. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det nok best at du venter til neste år.

Hva så med det gamle treet du har latt gro vilt i mange år? Vel, det er absolutt mulig å fikse. Hovedprinsippene er de samme som ved et nytt; bestem deg for hvordan form du ønsker, fjern grener som vokser oppover og behold dem som vokser vannrett.

For en mer detaljert om hvordan du bør beskjære ulike typer trær, klikk her.

Plenlufting

Plenlufting er et begrep de færreste hageeiere bruker ofte, og grunnen er nok at plenlufting sjelden står på vårens gjøremålsliste. Det burde det derimot gjort. En plen som blir brukt mye og tråkkes på, blir sammenklemt – noe som gjøre at de små luftrommene i jorden presses sammen. Dette fører til at røttene ikke får puste, og du får stygge gul-grønne flekker på planen din.

Dette er arbeid som bør utføres ila. April/Mai, så nå er det ingen grunn til å vente! Man kan få kjøpt eller leid en maskinell plenlufter, men får folk flest går det helt fint å gjøre dette manuelt med et greip. Slik gjør du det:t

  • Rydd plenen for rusk og rask etter vinteren
  • Stikk greipet dypt ned i plenen (ca. 10 cm. der det er mulig), stikk i rader med en avstand på ca. 15 cm. mellom radene.
  • Pass på at du beveger gaffelen frem og tilbake i jorden, slik at jorden løsner og du får synlige hull når du drar den opp igjen.
  • Fyll hullene med grov sand. På den måten dreneres overflatevann bort og blir ikke liggende på plenen. Resultatet er sterkere og kraftigere røtter.
  • Gjødsle, evt. så nye frø dersom du har fått store hull.

hage

Neste steg; hekken

Du har nå gjort det du kan for å lufte plenen og rette på frukttrærne dine. Neste steg mot en nydelig sommerhage er hekken. Ofte har man latt hekken bli litt for høy, litt for bred, eller litt for stor. Dette gjør at hekken ser rotete ut og kan fort ødelegge helhetsinntrykket av hagen din.

Hvordan hekken din bør beskjæres avhenger av hvilken type hekk du har, men det viktigste er at du har en klar formening av hva du vil med hekken din og hvordan funksjon den skal ha. Hvordan du skal beskjære akkurat din hekk kan du finne i vår hekkeguide. Hekkeklipping bør utføres rundt St. Hans.

hekk og hage

Ikke bruk for mye gjødsel og klipp plenen hyppig

Til slutt kommer selve vedlikeholdet av plenen. Det første man må gjøre er å rense og rake planen. Fjern mose, gammelt løv, gress og kvist, helst før plenen har begynt å gro. Skal du få en grønn og fin plen, er det viktig at den for mye lys og luft. Deretter er det helt essensielt at plenen blir gjødslet riktig slik at den får nok næring. Det mange gjør feil er at de bruker for mye gjødsel. Heller lite og ofte – og helst i forbindelse med nedbør. Om du ikke har gjødslet plenen for årets første gang enda, bør du ikke vente for lenge med å gjøre det. Deretter holder det med ca. én gang per måned – og ikke etter midten av august. Da må du i så fall bruke en spesiell høstgjødsel uten nitrogen.

Det er viktig å klippe gresset ofte, og ikke la det bli for høyt. Samtidig må du beholde litt lengde på gresset, slik at det ikke blir for kort. Men ikke kutt mer enn 1/3 av gressets lengde. Ved å klippe gresset ofte går hver økt raskt, i tillegg kan du da la gresstustene ligge – det gir nemlig god næring til jorden og bidrar til å motvirke mose.

PS! Et godt tips er å klippe gresset i ulike retninger hver gang – på den måte får plenen et jevnere utseende.

 

Nå er det bare å lene seg tilbake, vel vitende om at hagen din er under full kontroll og at gresset ikke er grønnere på den andre siden.

 

hage

 

Del sosialt
In this article