Ulike hagestiler1

Ulike hagestiler – la deg inspirere!

By
Del sosialt

Er du av den eksotiske typen som vil ha en vill og jungelaktig hage, eller vil du ha et fransk romantisk paradis rett på utsiden av døren? Ulike hage stiler inspirere stien2Det er mange hagestiler å velge mellom – her kan du la deg inspirere og få noen gode tips!

Eksotisk hage
Dette er ville og jungelaktige hager, som tross sitt ville utrykk, ofte er nøye planlagte. Her legges det vekt på variasjon i struktur og frodighet. En fin stil på hagen dersom du ønsker å dele den inn i flere rom eller ønsker å hindre innsyn. MYE mer spennende enn en høy tujahekk.

Tips! Unngå å plante for mange forskjellige vekster, velg heller noen du gjentar flere steder – slik unngår du et kaotisk uttrykk.

Slik får du stilen:
Planlegg stier og siktelinjer, og tenk nøye gjennom hva du vil skape. Vil du ha en frodig og grønn hage med mange rom, eller ønsker du en sti som slynger seg mellom alle vekstene? Pass på at planter som trenger mye lys, ikke blir stående i skyggen. Sørg for at alle planter kommer til sin rett. Tenk også på hvor høye plantene kommer til å bli og når de blomstrer.

Naturtomt
En naturtomt ligner på naturen/skogen der du bor. Når man skal gjenskape naturen må man virkelig holde tungen rett i munnen, og legge mye tid i planleggingsfasen. Synes du planleggingen er vanskelig, kontakt en gartner eller hagedesigner – da får du god hjelp.

Slik får du stilen:
Gjenskap en vakker blomstereng, sett trapper av mosegrodd stein, plant inn bregner, anemoner, ballblom, forglemmegei, prestekrager og storkenebb. Etterlign naturen, men plant inn dine favorittblomster og form hagen med naturstein. Sett gjerne opp et tregjerde – eller kanskje en skigard?

Minimalistisk
Den minimalistiske hagen passer til et minimalistisk hus, men kan også være aktuell når man ønsker å fremheve bygningen. Den kan være funksjonell fremfor noe annet, men kan også være en ramme rundt eiendommen uten noen spesiell funksjon utover dette. Den inneholder meget få elementer.

Slik får du stilen:
Hold det enkelt. Rene linjer, få elementer, ensformet, vær bevisst plantenes struktur og høyder. F.eks. en gressplen med en gruppe vintergrønne busker, en fri hekk og en sitteplass.

Formell
Formelle hager er akkurat det det høres ut som! En veldressert hage hvor alt ser nøye planlagt ut. Tips! Har man et nobelt hus og ønsker å «ta igjen» f.eks. søylene foran inngangspartiet, kan det gi en storslagen effekt å formklippe to søylebarlind i forkant.

Slik får du stilen:
• Formklippede hekker, busker og trær. Trær i rekke, gjerne en allé. Mye vintergrønne vekster, bed med bare én art og gjentagelse av de samme elementene flere steder.

• Klipp til dyrefasonger, geometriske fasonger og optiske effekter som lurer øyet til å tro at hagen er større enn den virkelig er.

Engelsk ”Cottage Garden”
Denne type hage er ofte en pryd for øye – ofte fargerik og litt ”vill”. Men det viktigste med denne stilen er at den er godt organisert – til tross for at den ser vill ut. Den skal inneholde en mengde nyttevekster, som urter, grønnsaker, snittblomster, frukt og bær.

Slik får du stilen:
Frukthage, mye stauder, grønnsaker og urter. Hvite stakittgjerder, fuglekasser, bikuber og insektshotell.

Fransk romantisk
Du ser det sikkert for deg – en romantisk sitteplass med en White arbor with red blooming roses in a gardensmijernsbenk under en rosebue. Franske hager er vakre, med mye roser! Etableringen av litt sære rosearter kan være krevende – her kan du få god hjelp av en gartner!

Slik får du stilen:
Roser, hvite espalier, smijern, stolper, lavendel.

Japansk hage
Denne type hage kjennetegnes av varme høstfarger og formklippedejapansk hage vekster. Den skal være «temmet» og ha tydelig tegn på at det står en hageeier med grønne fingre bak!

Slik får du stilen:
For å få denne stilen må du sørge for å plante planter som ser fine ut gjennom hele sesongen, å sørge for at du planter i rødt og oransje flere steder i hagen. Bruk elementer som japanske busker og trær, formklippede vintergrønne miniatyrbusker og mose.

Norsk bondehage
Den tradisjonsrike, norske hagen kan for noen synes litt kjedelig. En løsning kan være å piffe den opp med espalierte frukthekker og bytte ut nyperosene med noen moderne, gjenblomstrende rosearter som fanger oppmerksomheten! Plant inn flere stauder og vær bevisst blomstringstidspunkt, sørg for at det alltid er flere stauder som blomstrer gjennom sesongen.

Slik får du stilen:
Plen, hekk, pion, hagehjelm, nyperose, frukttrær, espalierte frukthekker, bærbusker og stauder.

Gro_ferdig

Gro Kjenner – Hagedesigner, Fagtekniker og Gartner

Gro har lang erfaring og en variert bakgrunn innen faget. Hun har i flere år jobbet på hagesenter, både som hagedesigner, gartner og veileder. Hun har også jobbet som utearbeidende skjøtselsgartner i flere år. De senere år har hun jobbet med faget på ledelsesnivå.

Del sosialt
In this article