Brunsnegler er et mareritt for mange.

Brunsnegler kommer nå – vær forberedt

By
Del sosialt

Våren er i anmarsj og vi gleder oss til varmere dager med sol og leking i hagen. Har du noen gang fått idyllen, med bare tær i gresset, ødelagt av en ekkel og slimete brun klump? Du er ikke alene. Med våren kommer dessverre også hageeiernes verste fiende frem; brunsnegler, eller mordersneglen og iberiaskogsneglen som den også blir kalt. Sneglen har gitt oss hodebry siden den kom fra Sør-vest Europa på 80-tallet, og er et stort problem for mange.

Hvordan holde sneglene borte fra hagen?
Det kan være lurt å gjøre hagen mindre attraktiv for disse slimete bløtdyrene slik at de finner seg andre tilholdssteder utenfor din hage. 

 1. Fjern skjulesteder: Brunsnegler trenger fuktighet for å ikke tørke ut, derfor er det lurt å gjøre hagen så tørr som mulig.
  1. Beskjær planter så det blir luftig langs bakken.
  2. Hold plenen kort, bruk bioklipper eller fjern gressavklipp og legg det i lukket beholder.
  3. Fjern plankebiter, paller, steiner o.l. som de kan bruke som skjulesteder.
 1. Lag barrierer:
  1. Sneglegjerder – lag selv med insektsnett eller kjøp elektriske gjerder laget for å holde brunsneglene unna. Merk! Ved fuktig vær kan sneglen grave seg under disse gjerdene.
  2. Sperrebelte – lag et sperrebelte med for eksempel kalk, skjellsand, hønsegjødsel og salt. Disse holder sneglene unna, men ødelegger samtidig jordsmonnet. Andre, mer skånsomme alternativer, er sagmugg, aske, eller furunåler. Også vanlig kaffegrut virker bra som sperrebelte, da den i tillegg vil gi viktige næringsstoffer til plantene. Disse må byttes ut en gang i uka.
  3. Dekkmaterialer – legg kakaoflis (giftig for hunder) eller bark rundt plantene. Barken må byttes ut hvert år for å ha effekt.
 1. Velg riktige planter:
  1. Planter de ikke liker: som for eksempel begonia, roser, bringebær, geranium, fuksia, lavendel og rododendron.
  2. Planter de er glad i: som for eksempel liljer, stemorsblomster, sommergeorginer og hvite margeritter.

brunsnegle

Hvordan bli kvitt brunsnegler hvis de først har kommet? 

Det er flere måter å bli kvitt brunsnegler på, noen er mer effektive enn andre. For å bli kvitt dem helt, må man gjøre en grundig jobb, og gjerne flere dager etter hverandre.

Fjerne dem ”naturlig”:
Den kanskje mest kjente metoden er å plukke sneglene, for så å klippe dem i to og helle kokende vann over dem. Brunskogssneglene er kannibaler og spiser andre døde brunskogsnegler, derfor er det veldig effektivt å bruke de døde sneglene som åte. Husk å bruke engangshansker da sneglene kan inneholde listeriabakterier.

Det å tiltrekke seg sneglens naturlige fiender kan være lurt for å holde bestanden nede. Hagedammer tiltrekker seg frosker, padder og fugler som spiser brunsnegler. Også hekker med blomsterrike planter tiltrekker seg sneglespisende fugler.

Man kan også lage feller for å fange eller drepe sneglene. Ta en plastikkboks, for eksempel en isboks, lag et hull og sett inn et lite rør slik at sneglene kan komme seg inn. Hell så øl i boksen. Sneglene blir tiltrukket av ølen og vil drukne i boksen. Dersom du ønsker å bruke sneglene som åte legger du lecakuler i bunnen slik at de ikke drukner.

Sneglene kan legge opp til 400 egg på et år. Det er derfor viktig å fjerne disse fra hagen eller helle kokende vann over dem. Eggene er ca. 3 mm i diameter, kremhvite i fargen og henger sammen i klynger på 20-30 stykker. Eggene blir lagt på fuktige plasser som i sprekker, under steiner, busker og planker. Et tips er også å sjekke nyinnkjøpt blomsterjord og planter for snegleegg.

Fjerne dem kjemisk:
Det finnes også kjemiske midler mot snegler som Ferramol og Sluxx, som hemmer sneglens næringsopptak så den dør. Denne type middel har dårlig lokkevirkning og ingen smitteeffekt på andre snegler. Nemaslug derimot, er et middel med levende nematoder som går inn i sneglene og dreper dem med bakterier. De infiserte sneglene vil da blir spist av de andre snegler, som igjen smittes og dør. Tips! Plukk noen snegler, dypp dem i Nemaslug, klipp dem i to og legg dem ut som åte.

Kombinasjonen med å plukke, drepe og holde hagen ryddig, er den mest effektive måten å eliminere brunskogsneglene på. Det kan lønne seg å rydde hagen for snegler noen dager etter hverandre på våren. Eller hva med å få med hele nabolaget på snegledugnad? Da vil du få noen sneglefrie måneder. Også i august kan det også være lurt å ta en plukkerunde, da det er denne måneden de har parringstid.

Med våre tips vil du forhåpentligvis få en sommer uten slimete uvedkomne gjester i hagen.

Del sosialt
In this article