brunsnegle

BRUNSNEGLER – VERRE ENN DU TROR

By
Del sosialt

Brunsnegler er ikke spesielt populære, og det er ikke uten grunn. De er slimete, ekle, og tar seg til rette i hager, bed, på terrasser og steder hvor ikke de er velkomne. I tillegg til alt vi visste om sneglene fra før, er det i følge Folkeaksjon for offentlig, nasjonal brunsneglebekjempelse, enda flere grunner til å bekjempe disse skadedyrene – bare sjekk her!

Brune bakteriebomber

Brunsnegler er bærere av e-coli og listeriabakterier, dette kan smitte over på oss mennesker hvis vi kommer i kontakt med sneglene eller snegleslimet.

Brunsnegler spiser mye av det samme som mennesker. Det lønner seg å være forsiktig med å spise rett fra kjøkkenhagen.
Brunsnegler spiser mye av det samme som mennesker. Det lønner seg å være forsiktig med å spise rett fra kjøkkenhagen.

Brunsneglene er glad i det samme som oss mennesker, og spiser eller ødelegger maten vår. Både jordbær, rabarbra, salat, poteter og det meste annet vi planter ute, er utsatt for sneglene. Det samme er blomster, prydplanter og fórplanter. Derfor er det viktig å være klar over dette før du tar for deg av hagens godsaker.

Dersom det er mye snegler i nærheten av grønnsakshager eller bærbusker, bør alt kokes før det spises – ellers kan du bli smittet av sneglens bakterier. Gravide er spesielt utsatt, og bør ikke plukke jordbær der det er snegler, da disse bakteriene kan skade fosteret.

Les mer om dyrking av kjøkkenhage her: Vanlige spørsmål om kjøkkenhagen. 

Skadelig for skog og dyr

  • Brunsnegler kan være bærere av lungeorm, som kan være farlig for hunder, katter og pinnsvin. Hunder som smittes blir syke, og hvis de ikke får behandling kan de i verste fall dø. Dette er dog svært sjeldent i Norge.

    Brunsnegler er et mareritt for mange.
    Brunsnegler er et mareritt for mange.
  • For både sauer og kyr, kan det være farlig å få snegler i fóret, det kan føre til abort, sykdom og død hos sauen – og nedsatt melkekvalitet hos kyrene.
  • Brunsneglene kan være smittebærere av sopp som forårsaker bøk- og eikedød, og ødelegger skogen.
  • Brunsneglene fortrenger vår egen sortskogsnegle og kan også hybridisere med dem til en slags “supersnegle”.

Enorme mengder snegleslim = glatte og farlige veier

Enkelte steder kan det ligge enorme mengder med snegler. Brunsnegler etterlater seg utrolig mye slim, og på de mest utsatte stedene kan sykkel –og gangstier faktisk bli glatte og farlige. Elektriske rullestoler og el-sykler er også svært utsatt, da de kan kortslutte om de får slim/snegler i motoren.

Snegleavling – i alt annet enn sneglefart!

Selv om brunsneglene har noen få naturlige fiender i Norge som grevling, pinnsvin, padder, løpebiller og enkelte fugler, er det dessverre ikke nok til at de klarer å holde sneglebestanden nede. Sneglene har en voldsom spredningsevne, og én sesong kan fostre flere generasjoner. Én snegle som på en eller annen måte overlever vinteren, kan legge 400 egg tidlig om sommeren, som igjen kan legge 400 egg hver om høsten. Regnestykket er enkelt, resultatet blir millioner av nye snegler.

De færreste ønsker å ha hagen full av snegler. Heldigvis finnes det flere måter å kvitte seg med dem på, litt jobb er det, litt ekkelt er det også – men du nyter godt av det på sikt.

Vil du vite mer om hvordan du blir kvitt brunsnegler? Gode tips får du her.

 

Kilde: Folkeaksjon for offentlig, nasjonal brunsneglebekjempelse, facebook. 

 

Del sosialt
In this article