Høst

Dette bør du huske på før vinteren kommer!

By
Del sosialt

Vinter i anmarsj! Det er viktig å gjøre hagen klar for den røffe behandlingen den snart skal utsettes for. Følger du disse rådene, slipper du å grue deg til synet som møter deg når snøen forsvinner.

Det er alltid vanskelig å vite hvor lang tid du har til hagearbeid før vinteren kommer, start derfor med det viktigste først!

STEG 1 – RYDD OG DEKK TIL!

  1. Fjern eller klipp gammelt løv med gressklipperen. Hvis mye av løvet blir liggende på plenen på høsten, vil dette bidra til ujevn gressvekst når våren kommer. Dessuten er det ikke spesielt moro å fjerne råttent løv neste vår. Les mer om fjerning av løv.
  2. Rydd kantene rundt bedene. Stikk spaden ned i avgrensningen mellom bed og plen, og lag et markert skille.
  3. Hvis du vet du har et tre eller en busk som har vært syk, fjern blader som er angrepet av soppsykdommer og skadedyr, dette for å forhindre spredning av sykdom. Blader med sykdomstegn bør kastes i vanlig husholdningsavfall. Har du mer enn det du har plass til, kan du bestille en VK-Sekk.
  4. Ta inn sommerblomster og røtter som ikke tåler norsk vinter, men som du ønsker at skal overvintre. For eksempel pelargonia, tårer, Agapantus, Bouganvillea, sitrusplanter, georginer og Fresia.
  5. Dersom du har busker og trær du ønsker å flytte, er det fint å gjøre det nå.
  6. Dekk til lite hardføre busker og små trær, samt roser. Bruk f.eks strie eller granbar.
  7. Ta opp sommerblomstene som skal kastes, og legg i hageavfallet. Vask urnene og sett dem bort for vinteren.

Luk nå! Selv om du egentlig har avsluttet hagesesongen, er det lurt å ta en siste runde i hagen å luke. Ta bort all uønsket vegetasjon, det sparer deg for mye tid til våren.

STEG 2 – KLIPP OG BESKJÆR

  1. Klipp ned stauder til 10 cm over vekstpunktet. Stauder som fremdeles blomstrer, kan få stå. Det samme kan prydgresset.
  2. Klipp ned klaseroser og stilkroser til ca 50 cm over jordoverflaten. Det er viktig at det ikke klippes for mye, da disse gjerne fryser noe tilbake i løpet av vinteren. Legg på godt med kugjødselkompost, slik at podestedet ligger godt under bakken. Dette fungerer som jordforbedring og bidrar til en god start neste vår. Dekk med strie.
  3. Beskjær busker, buskroser, trær og bærbusker.

STEG 3 – PLANT!blomster i krukke

Selv om høsten ikke er høysesong for planting og blomstring, er det likevel en fin tid å plante på, les mer om høstplanting.

Del og flytt stauder, eller lag en liten samling av høstblomster i en krukke på trappa. Frilandskrysantemum, lyng, pyntekål og asters tåler kulde, pynter opp og forlenger sommeren!

TIPS! Gi plenen en liten ekstrabehandling, så tåler den vinteren bedre. Gjødsle den med en høstgjødsel som inneholder mye kalium, og lite nitrogen og fosfor, for eksempel produktet Algomin. Kalium er med på å styrke gressets overvintring og fungerer som frostvæske i planten.

Da kan vinteren bare komme!

Del sosialt
In this article