hekk

Få kontroll på hekken din

By
Del sosialt

Har du en hekk som har blitt for høy, for bred og for stor? Lever den sitt eget liv? Eller ser den alt for rotete ut? Vi gir deg et lite snarkurs i å ta kontrollen tilbake.

Hva slags hekk har du?

Har du en fri hekk?
Fri hekk er hekker som består av en eller flere forskjellige typer busker og som vi lar gro som de vil. En del av disse hekkene får etter hvert «hulrom» inni som vi kan huske fra barndommen. En fri hekk kan være alt fra et lavt buskas til svære trær som står tett.

Har du en formet hekk?
Formet hekk består gjerne av samme typer busker slik at den ser lik ut hele veien. Den klippes en til to ganger i året og har ganske rette linjer. Den kan ha form som en firkantet boks eller den kan være avrundet, men den har forholdsvis «glatte» sider. De mest ekstreme versjonene finnes i slottshager, gjerne formet i fancy mønstre, men vi kaller også hekker som bare klippes på toppen slik at de ikke blir alt for høye for en formet hekk. En formet hekk vil bli en fri hekk om den ikke klippes jevnlig, og den kan ikke alltid «reddes» om den har grodd for mye «ut av formen».

Uavhengig av om man har en formet eller fri hekk vil denne hekken bestå av bladfellende eller vintergrønne busker.

– Vintergrønne hekker er typisk thuja eller gran.

– Bladfellende hekker er alle de som har blader som faller av om høsten (eller våren).

Hva ønsker du med hekken?
Nå har du forhåpentligvis en idé om hvordan hekk du har, da er det lurt å tenke på hvilken funksjon den skal ha. Er den et naboskille og er du og naboen enige om hvordan den bør stelles? Skal den skape le for vind eller sterk sol? Skal den hindre innsyn (eller utsyn)? Skal den være til pynt, vil du at den skal blomstre eller ikke? Eller har den en annen funksjon?

Hvordan man beskjærer hekken vil være avgjørende for hvordan hekken fremstår, alt ettersom hvilken type hekk du har og hvilke bukser denne består av. Vi har laget en hekkeguide hvor du kan lese mer om hvordan du kan få mer eller mindre frukt, mer eller mindre blomstring og hvordan hekken kan bli tettere slik at den skaper mer le og hindrer innsyn. Kanskje liker du ikke hvordan den ser ut i det hele tatt, og da er kanskje beste løsning å spa den opp og plante noe annet?

Er du en «klare selv»-person?
Vil du fikse hekken selv? Eller er det like greit å få noen til å komme og gjøre det for deg? Liker du å stå i solsteken om sommeren? Eller har du nok av andre prosjekter? Kanskje du skal høre med en gartner om å hjelpe deg? Gartnere går på slike oppgaver med liv og lyst, og kan ofte komme med gode priser på nyplantinger.

Videre må du bestemme deg for hvor mye tid og penger du vil bruke på hekken fremover. En formet hekk må klippes minimum en gang i året, gjerne flere om du liker stramme linjer. Langt fra alle busker passer til å lage formet hekk. Om du er usikker – spør en gartner om hjelp, de kan gi gode råd tilpasset deg og din hekk. Kanskje er det verdt pengene å få klippet hekken to ganger i året av en gartner?

Det er også viktig å være bevist på hva valgene dine fører til; når man beskjærer kraftig pleier det å komme en del ekstra ugress, gidder du å luke dette? Hekken kan jo også bli «gjennomsiktig» eller veldig lav en periode, tåler du innsynet?

Ikke alt er alltid liv laga, av og til er løsningen å grave opp hekken, eller trærne de har utviklet seg til, og plante nytt.

Klikk her for å lese mer om hvordan du kan ta kontroll over hekken din.

Kjetil_ferdig

Kjetil Flateby – landskapsingeniør

Kjetil Flateby er markedsansvarlig landskapsingeniør i gartneravdelingen. Hans arbeid består blant annet i å finne gode anleggsløsninger for alt fra små private hager til store parkanlegg.

Del sosialt
In this article