stemorsblomster

Her er blomstene som tåler kulde

By
Del sosialt

Kjenner du det klør i fingrene? Du har allerede ryddet hagen, klargjort skuret, sådd frø og vil egentlig bare at hagen skal bugne? Problemet er bare at det er april og fortsatt kan det komme frostnetter.
Fortvil ikke! Det er faktisk noen planter du kan begynne med, slik at du får jord under neglene og farger i hagen NÅ! Gartnere har gjennom alle tider visst om noen blomster som tåler mer enn andre, og nå deler vi hemmelighetene våre med deg. Her er blomstene som tåler kulde. La sommeren begynne!

Hvilken blomst er du?
Det er mange flotte blomster å velge mellom. Noen av disse er ser små og sarte ut, men er likevel noen skikkelig tøffinger. Noen er store og «breiale». Noen er hvite eller duse i fargen, andre er skikkelige fargeklatter, mens atter andre er begge deler. Se hvem du liker best, kanskje oppdager du noen du aldri har sett før?

Stemor- Viola– Den mest «vanlige» og kjente blomsten. Selges i et utall farger og størrelser (og navn), til en meget rimelig pris på alle landets hagesentere fra midten av april. Disse små hardhausene tåler ned i 5 kuldegrader. Knip av alle visne blomster etterhvert, det stimulerer blomsten til å blomstre mer. Om du klipper de ned til 2 centimeters høyde midt på sommeren kan det hende de blomstrer godt inn i august.

Ranunkler- Ranunculus– Fargesprakende blomster. Selges som snittblomst i blomsterbutikkene, men visste du at du kan kjøpe de i små potter og plante de ut? De trives absolutt best mellom 0 og 15 grader – perfekt tidlig på våren. Om du vil at de skal blomstre neste år må du ta opp roten som er en liten knoll.

Julerose-Heleborus– Finnes i hvit og i rosalillagrønn pastell. Selges med og uten blader. Disse bladene er litt læraktige og grønne, de kan gjerne fjernes sånn at blomstene kommer mer til sin rett. Denne tåler fint litt snø og noen minusgrader. Slutter som regel å blomstre i starten av mai.
Karpatklokke– Campanula carpatica- 10-30 cm høy liten tue med blå, lilla eller hvite blomster. Tåler godt et par kuldegrader.

Potteroser- Rosa ssp.- Det er mange forskjellige potteroser på markedet og langt fra alle tåler mye frost. Men noen tåler fint å stå ute rundt 0 grader. Hør med de som jobber på ditt lokale hagesenter.
BILDER

Primula-Primula vulgaris– Dette er den samme planten som alle blomsterbutikker selger etter jul som stueplante. Inne har den en tendens til å slutte å blomstre ganske raskt, det er fordi den trives best ute i litt lave temperaturer. Om du kniper av visne blomster ute vil den raskt sette nye knopper.

Superpetunia (Hengepetunia, Surfinia) – Petunia hybrida– Om du klarer å få tak i denne tidlig på våren, kan den faktisk klare seg fint ned mot 0 grader. Få blomster har dette fargespennet. Den kan miste blomstene til tider, men lager raskt mange nye knopper. Fordelen er at den blomstrer videre inn i sommeren.

Tusenfryd – Bellis perennis– Liten koselig blomst. Finnes i hvit, rosa og rød. Bladene kan bli litt misfarget av kulden, men blomsten tåler fint et par minusgrader.

Tips & Triks:
• Det kan være lurt å plante blomstene i potter. Dette gjør vi i tilfelle det skulle bli skikkelig kaldt lenge, da kan du sette dem i le eller et litt varmere sted (som en utebod eller lignende).
• Det er viktig å herde plantene. Dette gjøres ved å sette dem ut på morgenen og ta de inn på ettermiddagen/kvelden et par dager, sånn at de blir vant til den kalde luften.

Da er det bare å sette i gang! Lykke til!

Kjetil_ferdig

Kjetil Flateby – landskapsingeniør

Kjetil Flateby er markedsansvarlig landskapsingeniør i gartneravdelingen. Hans arbeid består blant annet i å finne gode anleggsløsninger for alt fra små private hager til store parkanlegg.

Del sosialt
In this article