Høsthage

Høsten – en perfekt tid for planting!

By
Del sosialt

At våren er en fin tid for hagestell og planting, er noe de fleste vet. Det derimot ikke alle er klar over, er at høsten faktisk er det perfekte tidspunktet for å plante i hagen. Så det er bare å ta spaden fatt og begynne å glede seg til våren, for da vil du nyte godt av høstens arbeid!

Hvorfor er det bra å plante på høsten?

Stadige regnskyll gir god fuktighet, samtidig som sommerens varme fremdeles sitter i bakken – dette gir gode forhold for røttene, slik at de kan etablere seg. Plantene vil ikke starte ordentlig vekst før neste vår, men da trenger de heller ikke like mye stell som sine vårplantede ”kolleger”. Når våren kommer, må man huske å vanne litt en gang i blant.

Hvor sent kan jeg plante?

Her er det litt avhengig av hvor i landet du bor, og hvor mild høsten og vinteren blir. Generelt kan man si at så lenge det ikke er frost i bakken, kan du plante. Så dersom det er en ”normal” høst, vil det være mulig å plante helt til frosten kommer litt ut i oktober.

Planting av løk
To av Vaktmesterkompaniets gartnere planter løker.

Hva kan jeg plante?

  • Det meste kan egentlig plantes på høsten, du må bare kjenne godt til klimaet der du bor – og vite at du får plantet før frosten setter inn. Bladfellende busker og trær kan plantes selv om bladene er borte. Det er helt vanlig at planter mister løvet på høsten og forbereder seg på vinteren.
  • Tulipanløk/ løkplanter: Disse vil spire tidlig på våren. Husk at løken skal settes godt ned i jorden, en huskeregel er at den skal settes tre ganger så dypt som den selv er høy. NB! Husk at løk fra i fjor, ikke nødvendigvis kan brukes i år.
  • Stauder: Dersom disse er avblomstret, er det en fin anledning å dele og flytte disse på høsten.

Tips til planting!

  • Grav et stort hull og løsne jorden i ytterkanten av hullet. Dette bidrar til at røttene lettere får feste. Fyll gjerne i litt ny jord hvis ønskelig.
  • Dypp hele rotklumpen til planten i en bøtte med vann, til det slutter å boble. Ta av potten, plasser hele rotklumpen i hullet, dekk til med jord og press forsiktig. Hele klumpen må dekkes med jord, men det må ikke forekomme jord oppover rothalsen.
  • Unngå gjødsling ved høstplanting da dette setter i gang stor plantevekst, som igjen kan føre til frostskader og i verste fall plantedød.

Liker du å plante selv, kan du nå gjøre noen gode høstkupp hos hagesentrene. For deg som ikke ønsker å gjøre dette selv, er det greit å vite at gartnere gjerne hjelper til med planting av både busker og trær, setting av løk etc.

Uansett, gjøre det selv eller ikke – høsten er her!
Sett i gang (eller sett andre i gang)!

Del sosialt
In this article