Traktor strør med singel

Hva bør du strø med i vinter?

By
Del sosialt

Vinter og snø! Mange gleder seg til denne tiden av året, og med noen enkle forberedelser kan alle ferdes trygt. Det gjelder å ta forholdsregler; holke, livsfarlige gårdsplasser og fortau er alltid en fare på vinterstid. Vi vet alle hvordan det føles å bevege seg rundt på glattisen. Ung, voksen eller gammel – det er vondt å falle på isen, og for noen kan et fall få alvorlige konsekvenser.

Pass på å velge riktig strø, så sørger du for at du, og alle rundt deg, holder dere på beina!

Hva er det best å strø med?

Det er flere alternative strøtyper, og det er ikke alltid så lett å vite hva som er det beste alternativet. Det er heller ikke noe entydig svar på dette, for det er avhengig av hvor du skal strø, samt vær og vind. De ulike strøtypene har ulike egenskaper. Salt smelter isen, mens grus og sand øker friksjonen mot underlaget.

Den viktigste egenskapen hos materialet du skal stø med, er at det blir liggende der du har behov for det. Det må kunne stå i mot rullende bildekk, skosåler og må ikke rives bort av rennende vann så lenge som mulig.

Salt

På offentlig vei er det utbredt bruk av salt. Salt er helt nødvendig for å begrense ulykker og opprettholde fremkommelighet. Samtidig er det et sterkt fokus på skadevirkningene, og man bruker stadig nye metoder for å redusere forbruket.

Når salt brukes riktig vil man ha lange perioder om vinteren med tørre veier. Ved forsiktig salting før snøfall reduserer man muligheten for at snø og is fester seg til underlaget.

Salt kan også benyttes på gangveier og trapper, men vær oppmerksom på at vannet som smeltes kan renne ned i fuger/sprekker i underlaget og senere gjøre skade når det fryser til is.

Salter du, kan dette også ha andre konsekvenser. Det er ikke bra for alt som skal vokse i jorden, og dyr som ferdes på saltede veier kan oppleve smerter og vanskeligheter med å gå som følge av dette. Også betong og tre, kan ta skade av saltet.

Selvfølgelig er mengden salt avgjørende for hvor store skadene blir, men ha dette i bakhodet om du velger salt å strø med.

Det vanligste materialet å strø med, er strøsingel
Det vanligste materialet å strø med, er strøsingel

Strøsingel

Strøsingel brukes som standard strømiddel i dag, vanligvis i størrelsen 4-8mm. Små steiner med skarpe kanter som ligger stødig og er effektive.

En annen fordel med å strø med små steiner, er at de blir varme i sola, og holder lenger på varmen. Det hjelper for

Strøsingel kan fint lagres i flere sesonger i en strøkasse, så lenge den holdes tørr.
Strøsingel kan fint lagres i flere sesonger i en strøkasse, så lenge den holdes tørr.

tiningen av snøen og gjør at snøen blir porøs og mindre glatt.

Når våren kommer feies strøsingelen lett bort med standard redskap. Singelen kan lagres i strøkasse fra sesong til sesong så lenge den er tørr.

Les mer om feiing her. 

Sand

Siden sand er så småkornet, skal det ikke så mye snø til før effekten av sanden er borte. Det er også vanskelig å få den opp fra bakken når våren kommer. I det offentlige rom sluttet man å bruke sand for mange år siden av hensyn til miljøet. Sandstrøing førte til mye støv hver eneste vår.

Det er ditt ansvar!

Husk at uansett hvor stort eller lite område du eier, er det ditt ansvar å sørge for at det er forsvarlig å bevege seg på vinterstid. Eier du et større område, og er usikker på hvilket ansvar du har, er det lurt å sjekke med kommunen du bor i.

Ønsker du hjelp med å stø hos deg? Trykk her 

 

Del sosialt
In this article