gressklipp

Hva er plenlufting og bør din plen luftes?

Svaret får du her!

By
Del sosialt

Plenlufting er et begrep de færreste hageeiere bruker særlig ofte, og grunnen er nok at plenlufting sjelden står på vårens gjøremålsliste! Hva betyr egentlig ”plenlufting” og hadde plenen din kanskje trengt å luftes litt?

Hva er plenlufting?

Begrepet betyr faktisk akkurat det navnet sier, nemlig å tilføre luft i plenen. En plen som blir mye brukt og tråkkes mye på, blir sammenklemt  – noe som gjør at de små luftrommene i jorden presses sammen. Dette fører igjen til at røttene ikke får puste, og du får stygge gul-grønne flekker.

Plenen liker best å vokse i jord som har mye sand. Dersom jorden har lite sand, er veldig kompakt eller består av mye leirjord, kan det være fordel å lufte den.

Slik gjør du det

Husk at plenlufting er en overflatebehandling av jorden, og skal du gjøre dette i dypere jordlag, er det andre metoder som benyttes.

Du kan få kjøpt/ leid maskinelle plenluftere, som lager skjær eller risp i plenen/ jorden eller du kan gjøre det manuelt med en greip (bilde av en plenlufter og et greip).

Maskinell plenlufting:

  • Klipp plenen før du setter i gang
  • Prøv ut plenlufterenen på et robust område av plenen, før du setter i gang med området som trenger lufting. Test ut hvor dypt maskinen jobber.
  • Vær varsom første gang du bruker maskinen, og ikke bruk et for dypt skjær.

Plenlufting med greip:

  • Stikk greipet dypt ned i plenen (ca. 10 cm der det er mulig), stikk i rader med en avstand på 10-15-20? cm mellom radene.
  • Pass på at du beveger gaffelen frem og tilbake i jorden, slik at jorden løsner og du får synlige hull når du drar den opp igjen.
  • Fyll hullene med grov sand. På den måten renner overflatevann bort, og ikke ned i hullene. Slik får gressrøttene mer luft.
  • Gjødsle, evt. så nye frø dersom du har fått store hull.

Har du større områder som skal luftes, anbefaler vi at du bruker en anleggsgartner som har riktig utstyr.

Når er det tid for plenlufting?

Du bør lufte plenen sent på våren, når jorden er tørr og litt oppvarmet, men det er viktig at jorden ikke er for varm når den luftes. Skal du lufte den på sensommeren, er det viktig å være litt skånsom med luftingen, siden plenen da skal rustes for vinteren. 

Det er ikke alle hager som har behov for plenlufting, men en hardpakket plen vil ha godt av en plenlufting og få bedre vekstvilkår. Resultatet blir en grønnere og frodigere plen til sommeren.

Del sosialt
In this article