Trapp3 Samling vannr

Hvilke planter tåler vinterkulden?

By
Del sosialt

Når våren står for døren, finner vi fram krukker og potter, kjøper blomster og pynter opp til den deilige tiden vi har i vente. Det kan være lett å glemme å pynte hagen og uterommet på vinterstid, og kanskje er det ikke så viktig for oss, siden vi ikke tilbringer like mye tid i hagen når kulden setter inn.

Likevel, det er utrolig koselig at det ser pent ut rundt huset om vinteren også. Spesielt hyggelig er det å pynte rundt innganger, steder du tross alt passerer hele tiden. Mange av sommerens blomster, kan faktisk overvintre ute – dersom de får rikelige med stell og omtanke.

Vi forteller deg hvilke planter som overlever vinteren og hvordan du best bevarer dem.

Hvilke blomster tåler å stå ute?

Sjekk herdigheten på plantene før du kjøper dem, jo høyere på herdighetsskalaen, jo tøffere er planten ovenfor kulde, vind og andre klimatiske utfordringer.

Eksempler på planter som kan plantes i potte på vinterstid er ulike syriner (helst de minste), ulike spirea, lønn (helst de minste), lerk (dvergtyper), klatrehortensia, alpheklemis, magnolia, lyngplanter, skimmia, sølvkrans og prydkål m.fl. Liljer, stauder og vintergrønne planter som smågran, tuja, barlind, sypress, furuer (dvergtyper) kan også overvintre. Urter som oregano, timian, persille, gressløk, karve og merian tåler også fint kulden.

Velg riktig krukke!

Det meste kan overvintres i krukker, hvis de har rett herdighet og plasserer et passende sted. Det viktigste er likevel at du tar høyde for plantens vekst når du velger potte, og at ikke planten er så stor når den plantes. Det er mer stressende og hardført for en plante å være plantet i en krukke, framfor i jorden. Det er derfor ikke alltid du vil lykkes med den samme planten i potte, som du lykkes med i bedet. Men det er verdt et forsøk!

 I tillegg til størrelse, har også fasong og krukkens materiale betydning for hvordan planten vil tåle vinteren. Jord inneholder mye vann, og når jorden fryser, vil vannet utvide seg. Krukken kan da sprekke. Pass også på at krukken har hull i bunnen, dette er viktig for at planten skal klare seg.

Hvilket materiale egner seg best?

Høybrent keramikk, glassfiber, sement og ulike plastvarianter kan alle tåle frost. Terrakotta, noe keramikk og dårlig produsert betong, kan derimot få større problemer i kulden. Vær oppmerksom på at selv krukker som er merket med ”frostsikker”, kan sprekke dersom de blir fulle av vann og fryser. Metall kan også fint stå ute, men fukten kan bidra til at den ruster fortere.

Hvilken form egner seg best?

Den beste formen for vinterpottene, er V-formen. Dvs. at sidene heller litt utover, slik at jordklumpen presses oppover hvis den fryser.

Dersom du ikke har slike potter, men en tønneformet potte, er det løsninger for disse også. Du kan for eksempel kle innsiden av krukken med et par lag bobleplast (la boblene ligge vendt ut mot utsiden, så det blir masse luft/plass til å vokse).

Det viktigste er at krukken er romslig. Dersom det er god plass i krukken, vil det være større plass til utvidelse, og det er mindre sannsynlig at krukken sprekker.

Vinterlig omsorg

Det beste er å sette pottene litt opp, enten på klosser eller krukkeføtter, slik at du unngår at vannet som renner ut fryser potten fast i underlaget. Det er også viktig at det er god drenering i pottene. Sjekk at røttene ikke har vokst seg gjennom og tettet hullene i bunnen, slik at overskuddsvannet kan renne fritt gjennom potta. Du kan også legge en fiberduk i bunnen av potta, og deretter legge et 10 cm lag med lecakuler over, før du igjen legger et nytt lag med duk – så hindrer du at røtter og jord tetter hullene.

Noen planter liker heller ikke å få røttene sine inntil kalde krukkevegger. For å hindre dette kan du legge en tynn isopormatte inni langs veggene, slik at du unngår kontakt mellom plante og krukke.

Vær ekstra oppmerksom på hvor du plasserer plantene, sett dem helst inntil veggen, under takutspring, på lune steder eller i garasjen. Slik beskyttes de mot vær og vind, og du gir dem gode forutsetninger for å trives gjennom vinteren.

Plantene skal ha vann hele året, men de trenger ikke like mye vann i dvaleperioden. Jorda skal være lett fuktig, ikke våt – sørg for å ikke overvanne.

Vår = mer vann og tildekking

Hvis plantene har overvintret og holdt seg godt gjennom vinteren, er det kritisk at du husker å vanne når våren kommer. Så fort det blir varmere, trenger de mer vann for ikke å tørke ut.

Det er også viktig å dekke til plantene om våren. Når den første solen kommer, er jorden i potten ofte frossen. Da klarer ikke planterøttene å ta til seg hverken vann eller næring, og den stekende vårsolen gir dessverre planten dårlige odds. Ved å dekke til plantene hindrer du at planten vokser, helt til plantedelen i jorden er frostfri. Du kan bruke granbar, bast, strie etc. som dekkemateriale. Du kan i tillegg vanne med varmt vann slik at planten fortere får en tint rotklump.

Planter i krukker er nydelig på sommeren, men vintergrønne planter kledd i frost eller med et lite snødryss, er ikke noe mindre vakkert. En liten innsats og litt omsorg er alt som kreves for at du kan nyte dem – året rundt!

 

Del sosialt
In this article