løk_s

KNOLLER og LØK – vårens vakreste eventyr

By
Del sosialt

Kanskje har du avskrevet knoller og løk som noe gammeldags som bestemor holdt på med? Husker du jordlukten i boden hvor det stod noen rare, tørre røtter vinteren igjennom? Eller kanskje du husker «bestemorhagen» i nabolaget med de største og mest fargesprakende blomstene du kan tenke deg?løk4s

Sannsynligheten er stor for at du har et forhold til noen blomster som vokser opp av en løk eller knoll. I året som kommer ønsker vi å løfte frem disse tørre miraklene av noen blomster. De er veldig lette å få til, de gir stor blomstergrøde og de kan dyrkes i bed eller i potter på verandaen. De kommer i all verdens utforminger og farger, og kanskje er det derfor de er blant de hotteste blomstene i hagetrendbildet om dagen?

Vi skal følge en knoll (og noen løk (løk plantes på høsten)) som plantes i starten av mai. Her kommer vi til å forklare og vise hvordan vi gjør det, slik at du kan la deg inspirere og kanskje få noen tips. Om du kjøper deg en knoll kan du gjøre det samme som oss underveis.

løk1sBare så det er sagt, knoller og løk er IKKE gammeldags – om noen skulle tro det. Disse har fått sin renessanse, og dette er plantene som virkelig lar deg forandre hagen din med bare små grep! Fordi vi graver opp og re-planter disse hvert år kan man lett kjøpe/bytte slik at man kan variere farger og teksturer fra år til år. På den måten kan man alltid ha farger som man liker rundt seg.

FORDELER MED LØK OG KNOLLPLANTER

  • Blomstrer rikt.
  • Blomstrer når det er få andre blomster som blomstrer.
  • Blomstrer tidlig vår og sen høst.
  • Lett å få til å blomstre, trenger lite stell.
  • Har det meste av næringen sin i roten allerede.
  • Husker man å vanne jevnlig, er mye gjort.
  • De kan godt gros i potter, spesielt knoller trives godt i potter og krukker.
  • Begrenses av plassen, liten potte = liten plante

LØK – det er faktisk en fiks ferdig plante inne i hver enkelt løk. Neste gang du skal skjære rødløk, kan du studere det innerste «laget» og se at der ligger det en spire klar. Alle «løkskjellene» løk2er egentlig fortykkede blader og i disse bladene ligger næringen. Vi har vår og sommerblomstrende løk, de aller fleste skal plantes ut om høsten, og de er blant de første blomstene som kommer på våren.

Vanlige løk er tulipaner, narcisser (påskeliljer) og perleblomst (muscari).

KNOLL – er en rotklump som har alt det den trenger for å sette skudd og blomster. Denne klumpen er en aktiv del av rota. Ofte tåler ikke disse den norske vinteren, så de må graves opp og oppbevares inne, før de kan plantes ut neste vår igjen. Mange av knollplantene legger på seg i løpet av sommeren og kan lett deles og bli til flere planter, som kan deles igjen og igjen…

De mest vanlige/kjente knollene er Dahlia/Georginer, Kala, Gladioler og Begonia.
Både løk og knoller er sesongvarer, løkene selges på høsten og knollene på våren. Knollene selges vanligvis i poser med et flott bilde på forsiden og noen litt tørre greier liggende i posen. Ikke vær redd, de tørre greiene vil faktisk gi relativt mange av de flotte blomstene på bildet!

La deg inspirere av disse knollene og hvordan de blomstrer – løp og kjøp, så kommer vi snart tilbake med veien videre.

KnollblomstKnollblomst2Begonia

Kjetil_ferdig

Kjetil Flateby – landskapsingeniør

Kjetil Flateby er markedsansvarlig landskapsingeniør i gartneravdelingen. Hans arbeid består blant annet i å finne gode anleggsløsninger for alt fra små private hager til store parkanlegg.

Del sosialt
In this article