La ute bli inne!

La ute bli inne!

By
Del sosialt

Sommeren er kort, og derfor ønsker vi som bor i Norden å få desto mer ut av den lyse og fine årstiden. Kanskje har du latt deg inspirere av naboens nye vinterhage, eller er det kanskje ønsker du deg en hyggelig spiseplass der hvor garasjen er i dag? Eller hva med et praktisk utekjøkken?

Hva er hagelykke for deg?
Løsningene er mange, og vi trenger ikke lenger la kjølige kvelder stenge oss inne. Vi legger til rette med overbygde tak, terrassevarmere og glassvegger. Vi dekorerer med puter, lukter, lysdesign og nips.

For å få brukt hagen mest mulig er det viktig å spørre seg selv:

  • Hvilke behov har jeg?
  • Kan jeg gjøre hagen mer bruksvennlig?
  • Ønsker jeg å bruke mye eller lite tid på hagen?
  • Hva skal den inneholde for at jeg får brukt den slik jeg ønsker?

Dette er ting det er viktig å være bevisst på dersom du har lyst til å gjøre endringer i hagen din. En hage kan være så mangt og ha mange forskjellige bruksområder.

Her finner du noen tips til hva slags hage som kan passe for deg og dine behov!

Har du grønne fingre – det kan gi resultater!
Kjøkkenhagen er i vinden som aldri før, og folk ønsker økologisk og kortreist mat. Å ha sin egen kjøkkenhage er ikke så vanskelig som mange tror, men krever naturligvis litt tid og omsorg. Men for dem som liker å pusle litt med hagearbeid, er dette en perfekt fritidssyssel.

Trenden er ryddige grønnsaksbed, vakre espalierte frukthekker, blandingsbed med blomster. Urter, grønnsaker, frukt og bær, hulter til bulter eller side om side, eller høye plantekasser som forenkler stellet.

Gode tips til hvordan du kan lage din egen kjøkkenhage finner du her

Hage for storfamilien
Ønsker du og familien å bruke uteområdet mest mulig, så stor del av året som mulig? Da er det også smart å legge opp til en hage med mange bruksområder og gode løsninger.

  •  En hyggelig sitteplass og gode varmeløsninger skaper et naturlig samlingspunkt for familien. Mange flytter også måltidene sine ut i friluft om sommeren. Med et overbygd tak, kan maten nytes ute – også på regntunge, varme dager.
  • En egen solterrasse plassert der hvor man teller flest soltimer, legger til rette for avslapning på varme dager.
  • Har du aktive barn, er det smart å ha et område uten bed og busker – til fotballspill, familielek eller andre aktiviteter. Der kan det herjes og lekes uten bekymring for hva som kan ødelegges. Å flytte hele familien ut, kan i blant være godt for både barn og voksne!

Naturhage – for gode opplevelser
Er du av typen som liker at hagen lever sitt eget liv – som du kan ta del i? Det er utrolig hvilke opplevelser man kan ha i sin egen hage. I vårt eget uteunivers kan vi kan vi komme tettere på naturen – med blomster, blader, trær og busker. Med grønnsaker, bær, frukt og urter.

En liten hage kan inneholde mange rom. Rom med mat, bær eller frukt. Gjemmesteder for dyreliv. En sti som slynger seg mellom blomstrende busker og blomsterbed og lokker deg ut på vandring. Årstidene som skifter. Kanskje legger vi igjen en løvhaug til pinnsvinet, sørger for våte flekker til frosken og henger opp insekthotell. En mosegrodd stein får lov til å bli. Fuglehus og fuglebrett blir viktigere enn før, de holder sneglebestanden nede.

En naturhage gir rom for gode opplevelser og rekreasjon – rett utenfor døren.

Gro_ferdig

Gro Kjenner – Hagedesigner, Fagtekniker og Gartner

Gro har lang erfaring og en variert bakgrunn innen faget. Hun har i flere år jobbet på hagesenter, både som hagedesigner, gartner og veileder. Hun har også jobbet som utearbeidende skjøtselsgartner i flere år. De senere år har hun jobbet med faget på ledelsesnivå.

Del sosialt
In this article