2015_VK_web_0098

Satser på å klatre høyt i EM!

By
Del sosialt

De fleste av oss går på jobb med begge beina trygt plantet på jorda. Olve Lundetræ og Oliver Øien Henriksen er ikke som de fleste av oss. De lever av å arbeide i trær, og tilbringer store deler av arbeidsdagen hengende i tauverk opptil 30 meter over bakken. I juni følger vi spent med på gutta, da skal de to nemlig delta i EM i treklatring. Vi har tatt en prat med dem og fått et lite innblikk i deres spennende hverdag og forventinger til EM.

Skaper samspill mellom trær og mennesker

Lundetræ er avdelingsleder for trepleieravdelingen i Vaktmesterkompaniet. – Å være trepleier eller arborist som det også heter, innebærer å arbeide med trær i forskjellige sammenhenger. Plante, beskjære eller felle, forteller Lundetræ som har drevet med dette i 18 år. Å være treklatrer er en krevende fysisk jobb, og det kreves både god teknikk og sterke armer for å kunne dra seg opp etter tau mange ganger per dag.

Oliver jobber med trepleie i Vaktmesterkompaniet.
Oliver jobber med trepleie i Vaktmesterkompaniet.

– Trær er ikke designet for passe alle steder, og derfor behøver man noen som kan få samspillet mellom trær og mennesker til å fungere, sier Henriksen. Han har drevet med treklatring siden han begynte på arboristutdannelsen i Sverige i høsten 2013. Yrkesvalget hans er utradisjonelt, og han forteller at tilfeldighetene skulle ha det til at han ble trepleier.   – Jeg alltid likt ulike former for klatring, og har jobbet som klatreinstruktør innendørs. Jeg kunne tenke meg å jobbe med noe hvor både naturvern og klatring kan kombineres, og i denne jobben gjør det jo faktisk det! Han stortrives med yrket sitt. – Å få samspillet mellom treets trolske, slyngende eller kraftfulle greinverk til å ligne en dans, høyt over bakken – er kanskje verdens beste følelse. Det er absolutt berusende!

Lundetræ er utdannet anleggsgartner, og startet med trepleie da firmaet han jobbet i, ønsket å tilby dette til sine kunder. – Det morsomste med jobben er å jobbe i store og gamle trær, både høye og vide. Gjerne i historiske anlegg, forteller han.

Sikkerheten i fokus

Å drive med trepleie er et høyrisikoyrke, og gutta innrømmer at de til tider kan kjenne litt på risikoen de stadig står ovenfor. – Noen ganger tenker jeg ”hva hvis.. ”, sier Henriksen.  – Selv om klatring er avhengighetsskapende og berusende, temmer man hele tiden en frykt for at det skal skje noe. Det er risikofylt å klatre høyt, på tynne greiner eller i dårlig vær, sjonglere skarpe sager rundt tynn hud og livsviktig tauverk, ofte i nærheten av fotgjengere eller biler.

– Det skumleste er å klatre i døde trær, og felle dem bit for bit med motorsag, forteller Lundetræ. – Derfor er det aller viktigste med å jobbe i høyden, å tenke sikkerhet. Både for egen del, kolleger og alle som er i nærheten.

Henriksen tilføyer at det det er viktig å holde frykten for å skade seg såpass vedlike at man tar gode avgjørelser, men likevel kan utfolde seg fritt i treet. – Det er viktig å kombinere gode vaner med absolutt tilstedeværelse og skarpt fokus. I tillegg må man ha en evne til å beholde roen i krevende situasjoner. Det er ikke alt det er mulig å trene på, og det er viktig å kunne ta gode valg når uventede ting skjer. Det verste jeg kan tenke meg, ville være å skade noen andre på grunn av egen uforsiktighet, sier han.

Henter inspirasjon i konkurranser

I juni reiser begge gutta til Praha for å delta i EM i treklatring. Henriksen har tidligere deltatt i 2 ganger i NM og tilsvarende i SM (svensk mesterskap), men dette er hans første internasjonale konkurranse. Lundetræ har derimot lang erfaring som konkurransedeltaker, både nasjonalt og internasjonalt. Den tidligere norgesmesteren har deltatt i 14 NM, 7 EM og 2 VM-mesterskap. Han har regner med å havne blant topp 30 i kommende EM, men håper å ende blant de 20 beste.

Olve er tidligere norgesmester i treklatring.
Olve er tidligere norgesmester i treklatring.

Lundetræ forteller at det sosiale delen er viktig på denne type arrangementer. – En viktig bit av å delta i konkurranse, er å møte andre som jobber med det samme og å se nytt utstyr og teknikker bli brukt. Slik at vi utvikler oss og kan jobbe mer effektivt og sikkert, sier han

Henriksen forteller at han både er vettskremt og glad over å delta. – I Praha skal jeg få se noen av verdens beste klatrere i aksjon, og jeg skal møte en haug med gale og vennlige, treelskende friskuser. Det er vanskelig å tenke seg en bedre helg! avslutter Henriksen.

Vi ønsker gutta lykke til i mesterskapet!

Les mer om hvorfor beskjæring av trær burde gjøres av fagfolk.

Har du trær som trenger beskjæring eller har du behov for trefelling? Book de beste her!

Del sosialt
In this article