VK_hagebilde

Slik får du grønn og frodig plen gjennom sommeren

De aller fleste drømmer om en grønn og frodig plen, som ikke bare er pen å se på, men også myk å gå på for bare sommerføtter. Det er ikke alltid like lett å få plenen slik man ønsker, men det finnes noen tiltak som får deg godt på vei.

By
Del sosialt

Slik gjør du:  

  1. Rak plenen

Fjern mose, gammelt løv, gress og kvist, helst før plenen har begynt å gro. Skal du få en grønn og fin plen, er det viktig at den får mye lys og luft.

Hvordan unngå/ fjerne mose?
Mosen trives godt i våt og sur jord, og er derfor et problem i mange norske hager. For å holde mosen borte fra plenen, kan du lufte plenen jevnlig med plenlufter.

Dersom du allerede har fått et moseproblem, kan du bruke en mosefjerner som graver seg ned mellom gresstråene og tar med seg mosen på vei opp igjen. Disse lufter samtidig plenen, og slipper til lys og luft. Alternativt kan mosen fjernes med kjemiske midler, disse midlene finnes i flere varianter.

  1. Gjødsle

Å gjødsle plenen er noe av det viktigste du kan gjøre for å få en fin hage, da får den næring, blir grønn og du hindrer at det kommer mose.

Det er viktig å ikke bruke for mye gjødsel, da kan du ødelegge plenen. Heller lite og ofte – og helst i forbindelse med nedbør eller vanning av plenen. Gjødsle første gang tidlig på våren, deretter ca. én gang per måned – og ikke etter midten av august.

  1. Fjern ugress

Det finnes ugressmidler som fjerner ugresset uten å ødelegge plenen, disse er enkle å bare spraye på. Det er også mulig å fjerne ugresset for hånd, men da er det viktig at du får med røttene og at de ikke deler seg, ellers risikerer du at ugresset sprer seg.

  1. Vanne

I utgangspunktet trenger du ikke å vanne plenen, med mindre det er lange tørkeperioder. Du skal heller ikke vanne, med mindre plenen viser tegn på uttørring og misfarging.

NB! I tørkeperioder må du forholde deg til kommunens vanneregler, sjekk når du kan vanne. Det beste er å vanne på kveldstid, da fordamper ikke vannet så fort.

  1. Klippe gresset

Det er viktig å klippe gresset ofte, og ikke la det bli for høyt. Samtidig må du beholde litt lengde på gresset, slik at det ikke blir for kort – behold 4-6 cm lengde.

Klipper du plenen ofte, kan du gjerne la gresstustene ligge, dette gir fin næring til jorden og bidrar til å motvirke mose.

Hvordan fjerne brune flekker?
Mange opplever at plenen får brune stygge flekker, for eksempel pga. isbrann, hundetiss eller smeltevann som har blitt liggende og druknet gressrøttene.

Dersom du har små brune flekker, kan du grave opp fem-ti centimeter der gresset er vissent, og fylle med jord og nytt gress, før du vanner.

For større flekker må du fjerne alt vissent gress og mose, og lufte plenen enten med en greip eller med en plenlufter. Deretter legger du på et tynt lag med gjødslet torv eller sandblandet jord, sår nye frø og vanner plenen.

Det er lite som gir så god følelse som bar hud, mot mykt, grønt og friskt gress. Med litt vårlig innsats og grønn omsorg – kan sommeren bare komme!

Del sosialt
In this article