Snømåking med riktig teknikk!

By
Del sosialt

Endelig kommer snøen, etterlengtet av mange. Snømåking må til, og dessverre har en tredjedel av Norges befolkning ryggtrøbbel. Problemene blir ofte verre om vinteren. Ingen tilfeldighet! Feil teknikk for snømåking er ofte årsaken til at ryggen sier stopp.

Snømåking
Ryggplagene kan bli intense etter en økt med snømåking, hvis du ikke passer på teknikken.

Hvis du bruker hodet når det er tid for snømåking, så kan du unngå mye vondt i ryggen. Tenk gjennom hvordan du beveger deg, og ta hensyn til de signalene kroppen din gir deg. Forteller Rune Zaar fra Vaktmesterkompaniet AS.

Vaktmesterkompaniet har drevet med snørydding i over 80 år, og har flere gode eksperttips som kan bevare helsa.

Det er litt begrenset hvor mye tid vi har til å forberede oss på å måke gårdsplassen. Det blir alltid stress! Snøen laver ned om natten når vi sover, og ligger der som en stor og tung overraskelse når vi våkner. Morgenen er travel for de fleste, og det passer som regel svært dårlig å måtte bruke tid på å måke.

Så hvordan er det da mulig å forberede seg?

snømåking
Snømåking med riktig teknikk er viktig

Bruk noen få minutter til å varme opp kroppen før du tar fatt, og kle deg godt! Unngå å gå rett fra den varme senga og ut til hardt arbeid i kulda. Har du hjerteproblemer, er det spesielt viktig å ta det rolig. Stress og tunge tak kan fremkalle et hjerteinfarkt.

Bestem deg før du går ut for hvor mye du skal måke. Ta akkurat det du trenger for å komme deg ut av gårdsplassen, og spar resten til du kommer hjem. Da er kroppen varmere og bedre rustet for hardt arbeid.

Godt og variert utstyr!

Det er fint å variere utstyret du bruker. Bruk plastskuffe med langt skaft på løs snø og aluminium eller jernspade på hard snø. Har du mye du skal måke, eller du har en skråning, er det fint å bruke et stort måkebrett.

God holdning!

  • Ikke la ryggen ta støyten! Ha en naturlig svai i ryggen. Da mobiliseres rygg –og magemuskler riktig.
  • Bøy knærne, og løft med beina – ikke ryggen.
  • Når du skal kaste unna snøen, er det viktig å vri hele kroppen, ikke bare ryggen.

God teknikk!

  • Det er bedre med mange små tak, enn få og tunge.
  • Hold måkeutstyret med begge hender

Hvis du følger disse rådene, og i tillegg avslutter måkingen med en liten gåtur, gir du kroppen de beste forutsetninger for å unngå trøbbel. Har du ikke mulighet til å gå tur, bør du i all fall unngå å legge deg rett ned på sofaen. Sørg for å holde deg i bevegelse en liten stund i etterkant av måkingen.

Vinteren er nydelig og bør nytes i fulle drag – unngå å bli liggende på sofaen med vond rygg!

Snømåking

 

Ønsker du hjelp med snømåkingen? Kontakt Vaktmesterkompaniet her for en gratis befaring av ditt uteområdet.

Del sosialt
In this article