Trapp8 Krans

Vakker utepynt til jul – vi gir deg tipsene!

By
Del sosialt

Julen nærmer seg, og det skal pyntes rundt omkring i norske hjem. Det pyntes inne og det pyntes ute, og vi koser oss med å lage lune og koselige julehus! Vi er fulle av forventning over den hyggelige tiden vi er på vei inn i, og ofte er forberedelsene noe av det hyggeligste!

Vi er flinke til å pynte inne, men det er veldig hyggelig å lage jul ute også! Her får du noen gode tips til hvordan du kan skape julestemning for deg og alle de som bor rundt deg.

Lys i busker og trær

Det er ingen tvil om at lys skaper stemning, og det har blitt mer og mer vanlig å pynte opp hagen med lyslenker og julelys.

Hvor du kan henge lysene, er selvfølgelig avhengig av hva du har tilgjengelig av busker og trær. De kan legges rundt en vakker vintergrønn busk, eller du kan slynge dem rundt noen krokete greiner.

Har du ingen busker eller trær du kan sette lys i, er det vakkert å pynte et inngangsparti med to krukker eller høye urner med vintergrønne busker. En på hver side av inngangspartiet, eller der de lager en naturlig innramming. Eksempler på vintergrønne planter som du kan ha i krukker er Sypress, Tuja og Barlind. Du kan også bruke gran, furu, edelgran eller løvfellende busker. Dersom buskene ikke har rot, kan det være fornuftig å sette dem i litt vann.

Et lite juletre på bordet på balkongen er også koselig. Dette kan du sette i et Norgesglass, vase eller krukke med vann, spesielt hvis det er mildt ute. Er det kaldt, kan du droppe vannet. Pynt gjerne med små julekuler eller annen pynt, så har du et vakkert tre utenfor vinduet du kan nyte på kveldstid.

Venter du besøk, er lykter med levende lys som henger i trærne, et nydelige alternativ til de tradisjonelle faklene. Da får du praktisk talt eventyrstemning i hagen din.

Pynt i krukker og urner

Trapp Julerose
Julerose tåler fint å stå ute.

Det er bare fantasien (og kulden) som begrenser hva du kan putte i krukker eller urner ute. Når det gjelder juleblomster, er det ikke så mange som tåler vinterkulden, men dersom det ikke er for kaldt, kan faktisk de hvite julerosene stå ute. Den kan du også plante ut i hagen til våren, så vil den komme igjen år etter år. Også amaryllis og svibler tåler en litt kjølig temperatur og kan stå ute (i kjøleskaptemperatur og kanskje helt ned til 0 grader).

Fyll krukker med vintergrønne vekster du samler fra hagen din eller i skogen. Klipp av grener eller plukk tyttebærlyng, mose, kvister – ja alt som er vakkert! Fyll flere krukker, gjerne i ulike høyder, med forskjellige vekster og sett dem vedsiden av hverandre. Ønsker du et rødt innslag i det grønne, kan du henge opp noen røde epler, binde på noen røde bånd, klippe ut hjerter i filt – eller henge på noen små røde julekuler. Eller pynte med andre farger hvis du ønsker det.

Granbar – så enkelt og dekorativt!

Granbar er den enkleste og billigste pynt. Mange klipper til juletreet, og får litt ekstra granbar derfra. Legg det pent utenfor døren, utenfor verandadøren, i en vinduskarm eller på bordet. Granbar er nydelig i seg selv, men som dekorasjon er det også fint å sette/legge julepynt i granbaret. Det kan være små julekuler, små figurer, kongler eller små blomstervaser med en liten juleblomst.

En hjemmelaget krans på døren

Trapp2 Svibel hjerte
Svibel

Kranser er veldig i tiden – vakker pynt du kan gi ditt personlige preg hvis du lager den selv. Heng den opp på døren, eller sett den sammen med en komposisjon krukker på trappa. Lag en krans av gran, edelgran, einer, furu, tuja, sypress, bjørk (uten blader) eller andre kvister uten blader (tynne og grove), epler på ståltråd etc. Bare fantasien setter grenser her. Pynt kransen med f.eks. vrihassel, lerkekvister med kongler, ulike konglearter, mose, rødt bånd/sløyfer, røde epler, nyperoser, bær fra mispel, kastanjenøtter, hasselnøtter, eller andre nøtter osv.

Hjerter, kranser eller andre ulike kreative former med kvister uten blader (f.eks. bjørk), er også veldig dekorativt.

Jul ute, jul inne, jul i hjertet, jul i sinnet… Bare fantasien begrenser – kombiner naturlig grønne vekster med lys og pynt. Skap en fin ramme rundt huset ditt, og la det få skinne i juletiden.

Lykke til og god jul!

PS! Islykter med lys er nydelig å sette sammen med grønne krukkekomposisjoner, se hvordan du lager disse.

Del sosialt
In this article