fargetips

Vårt beste fargetips – tør du å prøve?

By
Del sosialt

Å leke seg med farger og fargesammensetninger, er både morsomt og spennende. Hvilke farger du bruker, hvor mange farger du bruker og hvordan du setter dem sammen, er med på å skape uttrykket i hagen. Det aller første du bør tenke gjennom hvis du vil forandre hagen din, er hvilke behov du har og hva ønsker du å bruke hagen til? Les mer om hageplanlegging her. Når du har bestemt deg for hvordan du har lyst til å bruke uteområdet ditt, er det tid for å bestemme hvordan du ønsker det skal se ut. Farger og stil er smak og behag, her finnes det ingen fasitsvar – og din personlige stil er det som bør styre valgene du tar.

En verden av farger og muligheter
Mens noen velger en eksplosjon i farger, velger andre å kjøre alt i én eller to farger, eller ton-i-ton dvs. flere nyanser av samme farge. Merk deg at det vil skape en fin effekt å bryte med en såkalt komplementærfarge – dvs. oransje eller gul når du har et bed med blåtonefargede blomster. Det viktigste er å være bevisst dine fargevalg på alt fra putestoff, hagemøbler, redskap, blomster, potter til kasser og levegger. Alt henger sammen, og det er totalen som skaper uttrykket i hagen din.

Ønsker du at alt skal harmonere og passe sammen, da er det smart å velge få farger – slik får du et rolig og dempet inntrykk. For den lekne, kan et herlig sammensurium av alskens farger være løsningen. Det kan gi akkurat det friske og morsomme uttrykket du er ute etter.

Varme og kalde farger – bruk dem bevisst
Varme farger som oransje, gult og rødt med gyllent skjær, lager en illusjon om at alt er veldig nærme deg. Ønsker du at hagen skal se større ut, velger du kalde farger som blått, lilla, fiolett, rosa og rødt med blåskjær.

Du kan også sjonglere med varme og kalde farger for å lage et synsbedrag. Ved å ha varme farger nærmest terrassen, og kalde nederst i enden av stien – vil hagen virke større enn den er. Bare tenk på fjell når de ligger der som blågrå skygger på vinterstid, de ser ut til å være uendelig langt unna. Sammenlignet med en solfylt høstdag hvor det spraker i alskens røde, oransje og gule høstfarger i fjellheimen. De varme fargene gjør at fjellet ser ut til å være mye nærmere på høsten, ikke sant?

… tør du å følge vårt heteste tips?
Fargeglad eller ei, vårt beste tips kan brukes av alle. Mal i svart! Det høres kanskje dristig ut, men det gir en veldig flott effekt og et originalt uttrykk. Maler du for eksempel levegger, gjerder, espalier og plantekasser i svart – vil alt annet bli fremhevet. Så kan du velge om du ønsker å kombinere dette med mange forskjellige farger, eller om du bare setter det opp mot én eller to andre farger. Her er det bare å prøve seg frem!

Trenger du flere argumenter for å ta steget?

• Svart er stilig og gir et eksklusivt inntrykk
• Svart fanger varme
• Svart fremhever grønne vekster – særlig det lysegrønne om våren
• Svart gir en dramatisk kontrast til snøen om vinteren
• Svart fremhever og skaper en ramme rundt alle blomstenes farger

Gro_ferdig

Gro Kjenner – Hagedesigner, Fagtekniker og Gartner

Gro har lang erfaring og en variert bakgrunn innen faget. Hun har i flere år jobbet på hagesenter, både som hagedesigner, gartner og veileder. Hun har også jobbet som utearbeidende skjøtselsgartner i flere år. De senere år har hun jobbet med faget på ledelsesnivå.

Del sosialt
In this article