maks ut av frukttrærne1

Får du maks ut av frukttrærne dine?

By
Del sosialt

Er du en av dem som har mange frukttrær i hagen, som håper at disse skal gi deg deilige frukt år etter år? Eller kanskje har du et ungt frukttre som du ønsker skal gi deg frukt i fremtiden? Da er det viktig å gi frukttrærne den omsorg de fortjener, da vil de levere varene – år etter år!

Beskjæring av trær kan virke både slitsomt, uhåndterlig og vanskelig. Fortvil ikke, det er ikke så vanskelig og tidkrevende som du tror. Og du vil ha stor glede av resultatet! Beskjærer du riktig, får du ikke bare friske, pene og sterke trær – du får også trær som slipper inn mer lys og luft i hagen. Det beste er at beskjærte trær avler enda mer frukt – som smaker enda bedre.

Her får du våre beste tips til hvordan du får pene trær og mest – og best mulig frukt!

Jo før du starter, jo bedre!
Det beste er å starte beskjæringen allerede når treet er ungt, da er det lettere å forme det til ønsket form. Det er flere muligheter når man skal forme et frukttre, og her er det lurt å velge form avhengig av hvor mye plass du har til rådighet.

 • Vidkronet: Er det vi tenker på som et ”typisk” epletre, med én hovedstamme som deler seg i tre mindre stammer. Disse trærne vokser utover og passer godt i hager som har god plass.
 • Spiral: Her er treets utstrekning begrenset, gjennom at det vokser en jevn fordeling av grener oppover på én hovedstamme. Dvs. at treet vokser oppover i stedet for utover, treet blir smalere og tar ikke så mye plass. Dette en form som ikke er så vanlig, men den passer godt i små hager.
 • Espalier: Espalierte trær tvinges til å vokse f.eks. langs et gjerde, og treet blir et mer hekkelignende og smalt frukttre. Det er også mulig for treet å vokse inntil en vegg, da vil det få varme fra veggen – noe som er gunstig for modningen av frukten.

Den beste tiden å beskjære og forme treet på, er på våren – før knoppene begynner å svelle. For å få best mulig frukt bør treet i tillegg beskjæres på sommeren, rett etter St. Hansaften.

Husk at hvor mye frukt et tre bærer, er også avhengig av hvilke type trær som finnes rundt i nabolaget. Frukttrær er avhengig av å ha andre frukttrær av samme art i nærheten for å kunne bære frukt.

Slik beskjærer du unge frukttrær
Beskjæring bør gjøres over flere år, slik at du tar litt etter litt. Grener du ønsker å ta bort, kan klippes kortere for hvert år, slik at de etter noen år er kortet helt ned. Slik blir resultatet best.

 1. år: Velg sidegrener med åpen grenvinkel og god plassering i forhold til den formen du ønsker på
  treet.
 2. år: Beskjær grener slik at det stimuleres til vannrett vekst. Legg snitt inntil knopper som
  har ønsket retning. Klipp skudd som vokser rett oppover, disse ødelegger formen.
 3. år: Fjern kryssende og skadde grener, kort inn sidegrener. Dette stimulerer til frukt.

Når du ikke ønsker at treet skal bli høyere, kortes toppskudd ned til litt over høyeste sidegren. Velger du å beskjære treet mye, må du være klar over at kraftig beskjæring fremmer kraftig gjenvekst. Det betyr at du må belage deg på en ny omfattende beskjæringsrunde allerede påfølgende år.

 

Er det mulig å få styr på trær som har vokst «vilt» i mange år?
Det er det absolutt, og hovedprinsippene er de samme:

 • Bestem først hvilken form du ønsker på treet
 • Fjern grener som vokser oppover, og behold dem som vokser vannrett.
 • Et ”vilt” tre krever ofte relativt store inngrep, som kan påføre treet store beskjæringssnitt (”sår”). Dette kan føre til svekket vitalitet i treet, sykdom og råteangrep. Derfor er det en fordel om også denne ”redningsoperasjonen” strekker seg over flere år. Kort ned grener litt etter litt for hvert år, slik vil de på sikt bli kuttet helt ned.

NB! En liten huskeregel helt på tampen – husk at plomme -og kirsebærtrær ikke tåler kraftig beskjæring like godt som eple -og pæretrær.

Da er det bare å sette i gang – så vil du få saftige og velsmakende premier til sommeren!

Olve_ferdig

Olve Lundtræ – Anleggsgartner/Trepleier(aborist)

Olve er avdelingsleder for Vaktmesterkompaniet sin trepleiergruppe. Han har 25 års erfaring med stell av parkanlegg, beskjæring og felling av trær. Olve er to ganger norgesmester i treklatring og har deltatt i internasjonale mesterskap flere ganger.

Del sosialt
In this article